خدمات پسیو شبکه، در واقع مهمترین بخش در نصب و راهاندازی شبکه است که به خدمات زیر ساخت شبکه نیز اتلاق میگردد.
(Passive) در لغت به معنی غیر فعال است. اما در راهاندازی شبکهها به ستون فقرات یک شبکه برای برقراری ارتباطات تعبیر میشود.
تجهیزات و خدمات پسیو شبکههای کامپیوتری هیچ فعالیتی بر روی سیگنال و دیتای در حال گذر از شبکه انجام نمیدهند. بلکه فقط به خدمات نصب و پیاده سازی زیرساخت ها، نصب و راه اندازی تجهیزات شبکه و سرور، ترانکینگ و خدمات کابل کشی، نصب و راه اندازی تلفن سانترال، برق و UPS منتهی شده و وارد مرحله پیکربندی نمیگردد. یعنی، تنها نقش زیر ساختی برای انتقال داده ها را بر عهده دارند.
با توجه به استفاده روز افزون از اینترنت و شبکههای کامپیوتری در سازمانها، ادارات و سایر موسسات، ارائه خدمات شبکه بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
چرا خدمات پسیو اهمیت دارد؟
خدمات پسیو، لازمه ایجاد یک شبکه هستند و داشتن شبکهای سریع، نیازمند داشتن سیستم کابلی ( پسیو ) باکیفیت است. رسانه انتقال داده در شبکه، چه کابل مسی باشد و چه کابل فیبر نوری، قسمتی از خدمات پسیو شبکه محسوب میشود.
آنچه که در راه اندازی یک شبکه اهمیت پیدا میکند، پیادهسازی اصولی آن است. چون سرعت و پایداری یک شبکه و دیتا سنتر را تضمین نماید. در حوزه خدمات پسیو بایستی به مواردی از قبیل کابل کشی اصولی برای عدم تداخل با میدانهای مغناطیسی مجاور، محاسبه توان مصرفی برق سرورها و تعیین دقیق مدل UPS بر اساس نیاز کارفرما، استانداردهای مراکز داده و اتاق سرور توجه کرد. این خدمات توسط متخصصان ماهر آرک فاوا به خوبی تحلیل و پیاده سازی می شوند.
همانطور که گفتیم اولین قدم برای هر سازمانی که بخواهد در بستر شبکه فعالیت خود را آغاز کند، نصب و راه اندازی تجهیزات و اجرای خدمات پسیو شبکه است. به زبان سادهتر، مجموعه خدمات طراحی، نصب تجهیزات و راه اندازی زیر ساختهای شبکه را به عنوان خدمات پسیو میشناسند. خدمات پسیو وارد مرحله پیکربندی نمیگردد.

خدمات پسیو آرک فاوا
- طراحی، نقشه کشی، داکتکشی و ترانکینگ شبکه
- نصب و راهاندازی انواع رک ایستاده و دیواری، سرور و استاندارد سازی آن
- نصب تجهیزات شبکه مانند :سوئیچ، روتر، سرور و…..
- کابلکشی برق، نصب تابلو برق و UPS
- نصب نودها، پریزها، کیستونها و …
- طراحی اتاق سرور یا جابجایی آن
- نصب دوربین مداربسته تحت شبکه
- بهینه سازی زیر ساخت های قدیمی
- نصب سنسورها و تجهیزات هوشمندسازی، جهت کنترل شبکه و زیرساخت
- برپایی سیستم اعلام و اطفاء حریق برای اتاق سرور
- فناوری ویپ، کابلکشی تلفن و نصب سانترال
طراحی زیر ساخت شبکه و نقشهکشی آن، بیش از هر چیزی در اجرای خدمات پسیو شبکه اهمیت دارد.
مکانی که قرار است شبکه در آن راه اندازی شود، به لحظ امکان سنجی، آینده نگریها و شرایط فیزیکی محیط بررسی میشود. بر اساس آن یک طرح و نقشه اصولی و استاندارد از مسیر اصلی شبکه، داکتها و کابلها، محل جاگذاری پریزها و … طراحی میگردد.
دقت و ظرافت در طراحی زیرساخت و اجرای طرح بسیار مهم است و نقش حیاتی برای کارایی و بهرهوری بهتر از شبکه دارد.
در کنار طراحی استاندارد، استفاده از قطعات و تجهیزات پسیو با کیفیت از اهمیت بسزایی برخوردار است.
استفاده از تجهیزات فیک یا بیکیفیت قطعا در کارایی و کیفیت شبکه و در نتیجه کارایی سازمان تاثیر گذار است. بنابراین هزینه اضافی مبنی بر تعمیر یا تغییر در کل شبکه را به کارفرما تحمیل میکند.
تجهیزات پسیو چیست؟
در کیفیت ارائه خدمات پسیو، تجهیزات مهمترین نقش را دارند. از تجهیزات پسیو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1- انواع کابل:
که هر کدام از کابلها کارایی خاص خود را دارند.
2- رک:
قطعاتی مانند Switch، روتر، سرور، فایروال و … در داخل جعبه ای به نام رک قرار میگیرند. رکها در اندازههای مختلفی ساخته میشوند. با توجه به نیاز سازمان میتوانیم رک مورد نیازمان را انتخاب نماییم.
3- سوکت شبکه یا سوکت RJ 45
4- کیستون:
قطعهای که داخل جعبه قوطی کبریتی یا پریز شبکه قرار میگیرد.
5- پریز شبکه یا قوطی کبریتی:
پریز شبکه در انواع تک پورت یا دو پورت ساخته شده و کیستون به آن متصل است.
6- داکت:
قطعهای با طول متفاوت است که کابلهای شبکه در طول مسیر خود درون آن قرار می گیرند. داکتها اندازههای مختلفی دارند. معیار سنجش طول آنها بر اساس سانتیمتر است.
7- ترانک:
ترانکها در واقع داکتهایی با سایز بزرگتر است. چنانچه کابلهای مورد استفاده، در داکتها جا نگیرد، از ترانکها استفاده میشود. وظیفه داکت و ترانک نظمدهی و محافظت از کابلهای شبکه در اثر ضربه ، زیر پا ماندن و …. است.
8- پچ کورد:
پچ کورد برای اتصال پچ پنل به سوئیچ کاربرد دارد. از پچ کورد برای اتصال کامپیوتر به پریز شبکه نیز استفاده میشود.
9- پچ پنل:
پچ پنل واسطی بین تجهیزات اکتیو شبکه و کابلهای شبکه میباشد.
10- سوئیچ:
یک قطعه هوشمند است که شبکه را بین چندین رایانه تقسیم میکند و قابل مدیریت است.
11- هاب:
هاب یک قطعه غیر هوشمند است که شبکه را بین چندین رایانه تقسیم می کند.
12- روتر:
زمانی که دو شبکه LAN، بخواهند با یکدیگر در ارتباط باشند، از روتر استفاده میشود. روتر وسیلهای برای ارتباط سیستمها توسط کابل است.
نکته: 3 مورد آخر با توجه به هدفی که از آنها انتظار داریم ممکن است جزو تجهیزات پسیو یا تجهیزات اکتیو قرار بگیرند.
کیفیت و انتخاب تجهیزات پسیو بسیار مهم است و نقش کلیدی و حیاتی در کارایی کل شبکه دارد. هر اشتباهی در انتخاب قطعات یا انتخاب تجهیزات و ابزار بیکیفیت، ممکن است در مراحل راهاندازی شبکه با مشکل روبرو شویم. با توجه به اهمیت و حساسیت بالای پسیو به عنوان زیر ساخت اصلی شبکه، باید در اجرای خدمات پسیو و نصب و راه اندازی تجهیزات آن، دقت و وسواس فراوانی به کار برد.
عموما پس از نصب و راهاندازی خدمات پسیو، امکان تغییرات در آن عملاً وجود ندارد و یا اگر تغییری انجام شود بسیار پرهزینه و زمانبر خواهد بود. همچنین چنانچه زیرساخت شبکه در سازمان، درست و دقیق طراحی و اجرا نشود، برای نگهداری و پشتیبانی شبکه و مطابقت آن با نیازهای سازمان مجددا هزینههای گزافی به کارفرما و آن سازمان تحمیل خواهد شد.
علاوه بر آن کاربران و نیروی کاری سازمان را برای استفاده از امکانات و سرویسهای شبکه با مشکلات فراوانی روبرو خواهد کرد. همین امر موجب روند نزولی رشد و کارایی شرکت یا سازمان شما خواهد بود. بنابراین توصیه میشود اگر از دانش لازم در این زمینه برخوردار نیستید، با مشاوران و کارشناسان این حوزه مشورت نمائید.
مراحل اجرای خدمات پسیو یا خدمات زیرساخت شبکه
مراحل اجرای خدمات زیرساخت شبکه به ترتیب عبارتند از:
• بازدید از محل پروژه:
در این مرحله کارشناسان مکان مورد نظر را بازدید و اطلاعاتی مثل متراژ محل پیادهسازی پروژه، تعداد نودهای مورد نیاز، محل جایگیری تجهیزات و سایر اطلاعات مورد نیاز برای نصب و راه اندازی را بررسی میکنند.
• طراحی زیرساخت شبکه:
در این مرحله با همکاری کارفرما و با نگاه آینده نگرانه تمامی موارد طراحی می گردد تا تغییر وسعت در آینده بدون هیچ گونه مشکلی انجام گیرد.
• کابل کشی شبکه و نصب سایر تجهیزات پسیو شبکه:
بر اساس نقشه و طراحی انجام شده، کابل کشی و ترانکینگ به صورت استارندارد انجام شده است. سپس رک را نصب کرده و سایر تجهیزات شبکه مثل مودم، سوئیچ و….. را درون رک جایگذاری و نصب میکنند.
• تست شبکه:
تمام نودها و سرویسهایی که در خدمات پسیو و فرآیند اکتیو شبکه انجام گرفته در حضور کارفرما تست میگردد. مستندات شبکه نیز تحویل کارفرما می شود.
• پشتیبانی:
و در نهایت پشتیبانی خدمات پسیو شبکه که وظیفه آن حفظ و نگهداری تجهیزات، حفظ کارایی شبکه و حل مشکلاتی که در طول عمر استفاده از شبکه ممکن است اتفاق بیافتد، میباشد.

چرا خدمات پسیو مهم است؟
با توجه به پیشرفت تکنولوژی در دنیای اینترنت، نیاز شرکتها و موارد متفاوت برای تسهیل در فرایند کار، افزایش روند بهبود و کارایی سازمان وجود دارد.
یکی از دلایل استفاده از شبکه، برقراری ارتباطات داخلی میان کارمندان یک سازمان و یا ارتباط با سایر سازمانها میباشد..
انواع سرویسهای حسابداری، سرویس ارسال ایمیل، فایلهای اشتراکی، سرویس ارتباط با مشتریان و ….. تنها بخشی از نیازهای امروزه سازمانها و شرکتها است که به کمک شبکه، روند کاری و ارتباطی را تسهیل میبخشد.
اولین گام برای راه اندازی شبکه استفاده از خدمات پسیو و نصب تجهیزات آن است. خدمات پسیو در واقع زیر ساخت راه اندازی یک شبکه پویا در یک سازمان است و حکم ستون فقرات شبکه را دارد.
هر بیدقتی یا خطا در طراحی، اعمال نقشه، نصب و راهاندازی میتواند کل شبکه و کارایی سازمان را مختل کند. بنابراین اهمیت خدمات پسیو را دوچندان می کند. بنابراین میبایست اجرای خدمات پسیو توسط یک پسیو کار متخصص اجرا گردد.
آرک فاوا در زمینه خدمات پسیو چه کمکی به شما خواهد کرد؟
شرکت آرک فاوا با سالها تجربه، همچنین تکیه بر دانش روز و به خدمت گرفتن نیروهای توانمند، ارائه دهنده بهترین خدمات پسیو شبکه برای سازمان شما خواهد بود.
توجه به خدمات نوین نصب و راه اندازی شبکه در بهترین شرایط و نازلترین قیمت بخش مهمی از سیاست کاری آرک فاواست. علاوه بر آن تیم پشتیبانی در تمام مدت حامی شما و محافظ تاسیسات پسیو سازمان شما خواهد بود. آرک فاوا با سالها تجربه و ارتقا دانش، همراه خوب و مطمئنی در این راه برای سازمان شما خواهد بود.